Образувателни карти Зообука – българска азбука

Зообука не са просто карти с букви. Зообука е проект!

Със Зообука се запознах още в периода на създаване на илюстрациите. Малкият семеен екип, който стои зад проекта, имаше страхотна идея да покаже целия процес като споделя снимков материал в страницата на @Зообука. Така постепенно ставахме съпричастни към всяка стъпка в създаването и нетърпението растеше неусетно.

Зообука карти представлява 30 двустранни карти с буквите от българската азбука. На първо място впечатляват с минималистичен дизайн. Предната страна на бял фон е представена буквата чрез асоциативна илюстрация на животинче и кратък надпис “В е за Врабче”. На задната страна на черен фон са само главно “В” и редовно (малко) “в”. Картите са меки и еластични и имат страхотно матово покритие. И сега ще ви разкажа защо всичко това е толкова специално. 

Минималистичното оформление помага да се насочи вниманието върху важното. Често детските материали могат да бъдат претоварени с визуална информация, която стимулира прекалено силно детското внимание. Прекрасната асоциативна илюстрация заедно със звуковата информация помагат на детето да събере представа за тези твърде абстрактни знаци, които за нас са букви. А задната страна на картата запознава детето с факта, че тези знаци имат разновидности. Нещо, с което по-късно ще се наложи рязко да се сблъскат. За дете, което носи в себе си дислексия, вероятно ще бъде по-лесно да изгради представата си, че буквата “К” е крокодил със зелена люспеста кожа, а буквата “Ж” е висок жираф с мека козина –  така се изгражда цялостно вътрешно впечатление, което да включва опознавателни белези от различни сетива. И от малко то да събира своята “база данни”, че звука “е” има два основни варианта, в които може да ги срещне – “Е” и “е”. Това може да ви се струва като нищо ново, но за един дислексик е трудно да различи някои от толкова еднаквите буквички, показани в море буквички като този абзац. По тази причина, когато видях визията на картите, веднага изпратих предложението си на авторите да използват шрифт Adys, или поне шрифт с българска кирилица. (И повече няма да се впускам в разяснения, тъй като ще е твърде дълго.) И като завършващ детайл е стабилната кутия с магнитно затваряне, за да могат децата сами да си прибират картите. Така още едно умение ще развият – подреждане и грижа за вещите и пространството. Ето така ученето може да е наистина забавно!  

 На сайта на Зообука има и страхотни плакати с цялата цветна азбука и книжки за оцветяване. Но както казах, Зообука е Проект. На сайта може да намерите безплатни материали за изтегляне за допълнителна стимулираща игра с картите, за рязане и лепене, за развиване на фината моторика, още ресурси, за които ще разказвам по-късно и Дигитална Книжка за свободно изтегляне с невероятни предложения за учене чрез игра от @offlinekids.bg и Кристина Орсова.

Може да ги откриете на сайта: https://zoobuka.com/

Във Facebook или Инстаграм: @Zoobuka 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email